Julen har englelyd – kombineret engle- og krybbespil fra ca. 1910
I september 2023 modtog Den Gamle By et meget spændende stykke julepynt, nemlig et englespil med motiv af fødselsscenen i Betlehem. Englespillet har siden været omkring museets dygtige konservatorer for at blive renset, og ved hjælp af en til lejligheden fremstillet ny spids til toppen samlede vi i sidste uge englespillet for at se, hvordan det tog sig ud med tændte lys.
De tændte lys understreger dybden i billedet af krybbescenen.
Englespillet stammer fra Haderslev og er afleveret af de tidligere ejeres oldebarn, Flemming, som husker det fra sine bedsteforældre. Flemming fortæller, at hans morforældre ikke havde anden julepynt end englespillet og en engel. De to stykker julepynt stod på en skænk og var fremme fra første søndag i advent. Når Flemming som barn besøgte sine bedsteforældre, var det som regel hans morfar, der tændte lysene i englespillet. Flemmings oldeforældre, der anskaffede sig englespillet, boede i Haderslev. Parret havde to børn, født i 1907 og 1909, og det er nærliggende at forestille sig at englespillet er blevet købt for at glæde børnene i julen.
Det fine englespil blev indleveret sammen med både den originale æske og samlevejledningen, som afslører, at der er tale om et tysk fabrikat. Søgninger på teksten ledte til oplysningen om, at englespillet er fremstillet af firmaet Adrian & Stock i Solingen, og herefter dukkede mere og mere historie frem.
Den originale samlevejledning er trykt på svagt orange papir.
Det viste sig blandt andet, at Walter Stock, der var en del af firmaet, var den første, som tog patent på englespil. Det skete i 1905, og konstruktionen er den samme, der bruges i englespil i dag, hvor varmen fra et lys påvirker en propel, der igen får figurer til at dreje. I tilfældet her er der monteret en lille knebel på hver af englefigurerne. Knebelen rammer klokkerne, når figurerne drejer rundt, så der er lyd på englespillet. Brugsanvisningen viser, hvordan englespillet samles, og den giver det råd, at man ikke skiller krybben ad, når den først er samlet for at skåne de splitter, der holder den sammen. Der var tænkt over, at englespillet skulle kunne bruges år efter år.
Der dukkede også en annonce op fra 1909, som afslørede, at Adrian & Stock producerede et væld af forskellige varer. Annonce, der var for en hårklipper og et rejsegarniture, nævner blandt andet stålvarer som lommeknive, leer og værktøj, lædervarer, ure, stokke, musikinstrumenter, legetøj og toiletartikler. Annoncen omtaler også julenyheder som toppynt til juletræet, englespil og et pandekagehus med bevægelige figurer fra eventyret om Hans og Grete – ifølge annoncen har pandekagehuset i løbet af 9 uger solgt imponerende godt, mere end 300.000 stk. Englespillet fra Haderslev er også omtalt i annoncen med netop den titel, der står på den originale æske ”Weihnachtskrippe mit Engelgeläut Posaunenchor.” En samlerartikel om Adrian & Stocks englespil bekræfter, at englespillet er fra omkring 1910.
Den originale æske med billede af det samlede englespil.
Firmaet Adrian & Stock var kendt for fine bemalinger og illustrationer på legetøjet, og det går igen på englespillet, hvis dekorationer er meget detaljerede. Krybbescenen omfatter både den hellige familie, de tre vise mænd, hyrderne med deres fåreflok, palmer, et par kameler og to kamelførere. Over stalden ses to engle på hver sin side af ledestjernen. Omkring 1920 lavede Adrian & Stock en udvidet version af englespillet, hvor varmen fra lysene også fik en plade med de tre vise mænd til at rotere rundt om den hellige familie.
Desværre lykkedes det ikke, at få englespillet til at køre af sig selv, men med lidt hjælp gav klokkerne den fineste klang, som vidner om, hvor stemningsfuldt det har været, når englespillet var tændt. Så stemningsfuldt at alle der så det måtte eje det – som Adrian & Stock selv skrev i deres annoncetekst.
Moderne juletræslys passer heldigvis stadig i englespillets lysholdere.