I gården med tobaksladen i Den Gamle By er der i efterårsferien en aktivitet med ophængning af tobaksblade.
Det sker mandag d. 13. okt. og tirsdag d. 14. okt. fra kl. 10 – 16.
Her vil gartnere i historisk tøj demonstrere hvordan man inden ophængningen syr bladene på lange snore, og fortælle om tobaksdyrkningen i Danmark i 1800-tallet.
Plantesalget i drivhusene vil være åbent fra mandag til fredag fra kl. 12 – 16.
Vi dyrker ikke tobak til høst her i Den Gamle By, men vi har en enkelt tobaksplante, som lige nu står flot og frodig i Frk. Wahlstrøms Have. Tobaksbladene, der hænges til tørre, bliver hentet på Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup ved Auning på Djursland.
Tobaksladen i Den Gamle By stammer fra Fredericia. Tobakslader var indtil slutningen af 1800-tallet et meget synligt og karakteristisk træk i Fredericias bybillede. Tobaksladerne blev brugt til at tørre tobaksbladene fra de blev høstet i september og frem til foråret, hvor de blev forarbejdet.
I huset foran porten ind til Tobaksladen ligger Den Gamle Bys Tobaksbutik, som tidsmæssigt ligger omkring 1870. Symbolet på faget tobaksspinderi og tobaksbutik var skråtobak i ruller, som hænger som butikkens vartegn over indgangsdøren.
I butikkens udstillingsvinduer kan man se forskellige typer af den forarbejdede tobak.
Tobaksbutikken stammer fra ca. 1870.
I butikken blev der solgt smøgtobak i ruller. Man skar et passende stykke af rullen til sin pibe og nulrede det mellem fingrene inden piben blev stoppet. Snustobakken blev solgt på flasker. Skråtobak blev solgt i ruller. Der blev endvidere solgt kridtpiber og porcelænspiber, røgtobak pakket i karduspapir og cigarer.
I lokalerne bag butikken ligger Tobaksspinderiet, som daterer sig til tiden omkring 1850 lige før industrialiseringen begyndte at slå igennem.