Åbner igen 10:00
Køb billet
Gæster og turisme

Den Gamle By har årligt mere end 500.000 gæster. Heraf kommer 20-25 procent fra udlandet.

Den Gamle By er tildelt de maksimale tre stjerner i Guide Michelin, og mu­seet har fået de maksimale fem stjerner i den danske mærknings­ordning.

Den Gamle By er med på Hillman Won­ders liste over verdens 1000 største seværdigheder og er desuden ud­nævnt til Årets Museum i Danmark i 2009.

Historiefortælling og samlinger

Den Gamle By rummer vigtige ele­menter fra hele Danmarkshistorien med fokus på tiden efter 1500.

Fra påske til nytår er Den Gamle By et levende museum med aktører i his­toriske dragter.

Den Gamle By består i dag af 80 historiske huse fra 25 byer over hele Danmark.

  • Museet rummer talrige boliger, værksteder, butikker og genstande fra stort set alle byer i Danmark.
  • Apotek, skole, musæum, posthus, toldbod og teater.
  • Store, landsdækkende samlinger af ure, møbler, ovne, sølvtøj, fajancer, legetøj, dragter, teatergenstande, musikinstrumenter, mønter, cykler og meget mere bliver udstillet på Den Gamle Bys museer og sær­udstillinger.
  • Syv historiske haver.
  • Særlige samlinger vedrørende Aarhus.
Forskning og undervisning

Den Gamle By er hjemsted for Dansk Center for Byhistorie, som drives i sam­arbejde med Aarhus Universitet. Den Gamle By rummer et forsk­nings­bibliotek med mere end 100.000 bind.

Museet har gennem årene fostret tre dr.phil.er på grundlag af museets samlinger.

Derudover, tilbyder Den Gamle by mange forløb og oplevelser for skolegrupper, der besøger museet.

Se undervisningsforløbene

Vedtægter
Økonomi og kvalitetsvurdering

2023 har været et travlt år, som bl.a. har været præget af åbningen af den nye hovedindgang, 2014-gaden og Museet for Dansk Bladtegning. Der har været gode besøgstal, men også en række omkostningstunge aktiviteter. Samlet set anses resultatet for tilfredsstillende.

Se det seneste årsregnskab

Se det seneste indsamlingsregnskab

Slots- og Kulturstyrelsen har endnu engang givet topkarakter til Den Gam­le By. Kvalitetsvurderingen foregik i december 2020.

Læs rapporten

Organisation og medarbejdere

Den Gamle By er et statsanerkendt, landsdækkende kulturhistorisk spe­cialmuseum, organiseret som selv­ejende institution. Ifølge mus­eums­loven er Den Gamle By et museum: "der udfører en virksomhed af særlig betydning."

Den Gamle By ledes af en bestyrelse med repræsentanter fra fagbevæg­else, erhvervsliv, region, kom­mune, universitet og personale.

Se bestyrelsen og organisationsplanen

Museet har personale ansat svarende til 200 årsværk, hvoraf en del er pro­jekt- og sæsonansatte. I alt er cirka 600 personer i løbet af året ansat i Den Gamle By.

De samlede skattebetalinger beløber sig til cirka 26 millioner kroner.

Protektor

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

I 1987 påtog Dronningen sig hvervet som protektor for Klub Den Gamle By, og Hendes Majestæt har i 2002 ind­vilget i, at protektionen overføres til at omfatte hele museet.

Af tidligere museumsdirektør Thomas Bloch Ravn

Den kongelige familie har gennem hele museets levetid udvist stor in­teresse for Den Gamle By og det mu­seumsarbejde, der her bliver ud­ført.

Hendes Majestæt Dronningen op­levede Den Gamle By første gang i oktober 1948, hvor den 8-årige prin­sesse var på besøg sammen med sin mor Dronning Ingrid. Siden er det ble­vet til talrige besøg, både ved offi­cielle lejligheder og ved stats­besøg, men ligeså ofte ved pri­vate arrange­menter, hvor Dron­ningen har over­været forestillinger på Helsingør Theater, fulgt med i genopførelsen af Mønt­mestergården eller oplevet Den Gamle Bys Levende Museum.

Interview med Dronning Margrethe om Den Gamle By
- Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv, erindrer Dronning Margrethe. Og jeg husker tydeligt, når jeg har været på besøg sammen med min mor, både når vi har besøgt min farmor på Marselisborg, og når vi har ligget med Dannebrog i Aarhus havn.

- Fra mit første besøg husker jeg især tre ting: Borgmestergården, apoteket og så det, at museet rummer huse fra 1500-tallet – det var jeg meget im­poneret over. Fra apoteket husker jeg navnlig, at man her har mumie­pulver, det virkede skræm­mende på mig.

- Jeg kan ikke påstå, jeg har været der hvert eneste år, men jeg har været der meget, og jeg sætter stor pris på museet.

- Den Gamle By har en ganske særlig charme og er fantastisk dygtigt lavet. Det er ligesom om byen omslutter én fuldstændigt. Og så ved man jo, at der er en stor museal og forsknings­mæssig dybde neden under den be­tag­ende overflade.

Møntmestergården
- Jeg har fulgt genopførelsen af Mønt­mestergården med stor op­mærk­somhed. Det er fantastisk spændende at følge fagfolkenes arbejde, og så har Den Gamle By i samme ombæring fået lukket museets torv, så man nu har et fint byrum.

- Jeg bor jo selv i 1700-tals huse, og nogle af dem har jeg været med til at bygge om, så det er interessant at følge denne bygning blive genopført fra bunden. Mange af de farver, der gemmer sig under overfladen, svarer til de farver, vi har fundet på Fredens­borg – men håndværkerne har jo givet­vis også lært af hinanden.

Levende Museum
- Jeg synes, Levende Museum er en glimrende idé. Og det kunne da være morsomt med liv i endnu flere af museets huse.

- Det er godt at fornemme den forsk­nings­mæssige vederhæftighed, som museet arbejder med. Jeg var ikke klar over, at museet rummer så stor og bred en samling af menig­mands tøj, og det er imponer­ende at se, hvor grundigt man har dokumenteret de enkelte dragter i det levende museum. Det må være opmuntrende for akt­ørerne, at dragt­erne er så historisk kor­rekte.

- Det er også morsomt at smage, og jeg synes at skomagermadammens kaffe var rigtig god. Hjemmeristet over åben ild og lidt hårdt brændt. Sådan holder vi også af at lave den derhjemme.

- Det er spændende at se, at museet har så mange nye ting i gang, og i forbindelse med protektionen af Den Gamle By falder det så naturligt at være personligt engageret, slutter Dronning Margrethe.

Interviewet med Hendes Majestæt Dronningen er fra bogen Den Gamle By - Et vindue til historien af Thomas Bloch Ravn. Bogen er til salg i mu­seums­butikken.

Ambassadører

For første gang i Den Gamle Bys his­torie kunne museet i 100-året for åbningen i 1914 præsentere fem am­bassadører. Alle ambassadører er volontører og støtter Den Gamle Bys arbejde i at synliggøre museet og dets mange facetter.

 

Frank Erichsen
"I Den Gamle By kan man være stolte over at have samlet nogle af landets dygtigste håndværkere, der gennem deres daglige arbejde er med til at bevare kundskaber i deres hænder og hoveder, og som gør, at fremtiden kan lære af fortiden."

 

Annette Heick

Annette Heick
"... senest blev jeg vældig mobbet af min familie, fordi der inde hos radio­forhandleren i 70’er byen stod et gam­melt anlæg magen til det, jeg har på mit kontor. Ja, jeg er nok lidt gammel­dags, men det behøver man ikke være for at elske Den Gamle By."

 

Svend Åge Madsen

Svend Åge Madsen
"... så det drejede sig bare om at for­søge at gribe de fantasier, de erin­dringer, de gamle oplevelser der hvirv­lede igennem mig. For Den Gamle By havde jo altid været der for mig som fantasiens og erindringens sted."

 

Thera Hoeijmans

Thera Hoeijmans
"Nostalgi, minder og drømme i en for­ening. Det er, hvad Den Gamle By er for mig. En historisk oplevelse. Det er, hvad jeg gerne vil, mine børn skal op­leve, lære, mærke og sanse på egen krop."

 

Fatma Øktem

Fatma Øktem
"Jeg bliver meget rørt, når jeg hører om planerne om at indrette en lej­lighed til tyrkiske mænd i Den Gamle By. Her føler jeg, at jeg er kommet med i fællesskabet, og at mine rødder nu også er en del af den historie, som bliver portrætteret på museet."