Topkarakter til Den Gamle By
7. april 2021
Slots- og Kulturstyrelsen har endnu engang givet Den Gamle By topkarakter. Det sker i en nylig offentliggjort kvalitetsvurdering, som er en opfølgning på vurderingen fra 2013, hvor Den Gamle By også blev belønnet med topkarakteren ”meget tilfredsstillende”. Der er tale om en 360 graders vurdering af Den Gamle Bys samlede virke som museum.
Selve kvalitetsvurderingen foregik i december 2020, hvor repræsentanter for Slots- og Kulturstyrelsen brugte to hele dage på at gennemgå Den Gamle Bys samlede virke. Styrelsen blev sekunderet af repræsentanter fra Aarhus Kommune, og fra Den Gamle By deltog medlemmer af museets ledelse samt bestyrelsesformand Peter Kjær.
Den Gamle By roses i rapporten for at have et ”samlet strategisk grundlag med underliggende strategier og planer for arbejdet med de museumsfaglige opgaver”. ”Museet har arbejdet målrettet med udvikling af sine formidlingstilbud, herunder produceret nye udstillinger af høj kvalitet i både Den Gamle By og på Besættelsesmuseet. Museet har desuden arbejdet med servicetiltag, som understøtter den samlede museumsoplevelser, herunder åbnet ny restaurant med væsentlig større kapacitet”.
”Den Gamle By er”, konkluderer Slots- og Kulturstyrelsen, ”stadig et forbillede i den danske museumsverden gennem sit vedvarende fokus på at sætte brugeren i centrum for museets udvikling af formidling og servicetilbud, og museet bidrager med denne viden i såvel nationale som internationale samarbejdsrelationer og gennem sin deltagelse i samfundsdebatten”.
Ingen hvilen på laurbærrene
”Vi er naturligvis grumme stolte over den fornemme vurdering af museets virke”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, som noterer sig, at Slots- og Kulturstyrelsen i sin vurdering er på linje med andre vurderinger, hvor Den Gamle By får topkarakter. Han henviser til Den Gamle Bys maksimale tre stjerner i Guide Michelin og museets topkarakter i Attraktionsmærkningen, som nu desværre er nedlagt.
”Det eneste hår i suppen er Den Gamle Bys utilstrækkelige rammer for opbevaring af museumsgenstande”, siger Thomas Bloch Ravn. ”Og det var vi godt klar over”. Men også her er der ros, idet rapporten noterer, at ”museet har tilendebragt sit registreringsefterslæb og påbegyndt nedlæggelsen af uegnede loftsmagasiner”.
Den Gamle By står i spidsen for en storstilet plan for at skaffe bedre opbevaringsforhold for ikke blot museets egen samling, men også for de store samlinger, der hører hjemme på Naturhistorisk Museum, Stadsarkivet, Kvindemuseet samt delsamlinger fra en hel række museer i det østjyske. ”Vi har planen og projektet og også en del af de penge, der skal til”, oplyser Thomas Bloch Ravn. ”Men vi er desværre ikke i mål endnu”.
Slots- og Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering skal nu følges op af en handlingsplan for, hvordan Den Gamle By vil arbejde med de bemærkninger og ønsker, som nævnes i rapporten. ”Som sådan er kvalitets-vurderingen et nyttigt dialogredskab i samarbejdet mellem Den Gamle By og såvel Slots- og Kulturstyrelsen som Aarhus Kommune”, siger Thomas Bloch Ravn.
Den 19 sider lange rapport, kan læses i sin fulde længde på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.