Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

Nu åbner Den Gamle Bys sommertema
’MAD - mere end et måltid’

gæster kan komme helt tæt på mad oplevelsen i Den Gamle By

Igen i år lancerer Den Gamle By et helt særligt sommertema, som en ekstraoplevelse til de mange danske og udenlandske gæster, der lægger vejen forbi Aarhus og Den Gamle Bys tidsrejse i Danmarkshistorien.  

’Mad – mere end et måltid’ er titlen på temaet, der sætter fokus på madens mange elementer. Både på, hvad vi putter i munden, men også på det fællesskab, der opstår, når vi spiser sammen. Og ikke mindst på bæredygtighed og genbrug.

Dansk og nordisk mad- og spisekultur

Sommertemaet inddrager hele Den Gamle By og spænder over historisk madlavning i folks hjem, brugen af haver, familieaktiviteter som at lave en høkasse til opvarmning af mad, ekspertoplæg samt en fællesnordisk vandreudstilling. Udstillingen beskriver dansk og nordisk mad- og spisekultur med fokus på bæredygtig produktion, dyrkning og genbrug.

Åbningen i Den Gamle By blev markeret med besøg af lokalpolitikere, folketingspolitikere, brancheforeninger og østjyske museer. Flere fonde har støttet projektet, hvor særligt Spar Nord Fonden har været en stor bidragsyder.

 

Nye valg hen imod en mere bæredygtig madkultur

”Med ’Mad – mere end et måltid’ får familier, børn og unge mulighed for at være sammen på en ny måde omkring måltider. De mærker fællesskabet omkring selve måltidet og tilblivelsen af det. Skoleklasser får mulighed for at lave mad sammen, og de får indblik i, hvordan gamle dyder og glemte færdigheder kan føre til nye valg hen imod en mere bæredygtig madkultur”, fortæller projektchef hos Spar Nord Fonden Claus Hald Andreasen og roser samtidig Den Gamle Bys arbejde med at integrere sommertemaet i flere forskellige aktiviteter og interesseområder.

 

Anledningen til at snakke om egne madvaner

Restaurant Hærværk i Aarhus var ligeledes repræsenteret, da Den Gamle By har haft et tæt samarbejde med restauranten, som er udvalgt til at repræsentere Danmark i den fællesnordiske vandreudstilling på grund af deres store arbejde med bæredygtighed. Og ejer Rune Lund Sørensen håber, at mange vil bruge anledningen til at snakke om egne madvaner og -valg.

”Jeg tror, at det er sundt for rigtig mange af os, hvis vi prøver at sætte spørgsmål ved de valg vi tager, når vi står nede i supermarkedet. At vi f.eks. vælger råvarer, som er i sæson og ikke nødvendigvis tror, at det er en menneskeret at spise jordbær året rundt. Her kan Den Gamle Bys arbejde med madkultur og -historie være med til at skubbe mad med omtanke længere frem i vores bevidsthed”.

 

Rollemodeller i Den Gamle By

Gastronom-linjen på Aarhus Tech, der blandt andet uddanner kokke, var inviteret med til at opleve sommertemaet som nogle af de første og den invitation tog flere nysgerrige elever op. Det glæder Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn.

”Den Gamle By har en særlig rolle i at unge mennesker møder nogle rollemodeller indenfor håndværkerfagene. Her bliver håndværket synligt for alle og som gæst kan man gå i dialog med museets fagfolk. Man kan også blot se på og måske fascineres af de ’kloge hænder’, man møder”, siger han. 

Den Gamle By har egne murere, tømrere, snedkere, gartnere, malere og kokke og - ikke mindst – otte lærlinge. 

 

Faktaboks

Den Gamle Bys sommertema hedder Mad – mere end et måltid.

Mad – mere end et måltid, kan opleves fra lørdag 27. maj og frem til 13. oktober.

Udvalgte aktiviteter:

  • Historisk madlavning og levendegørelse
  • Aktivitetsteltet på Festpladsen
  • Ekspertoplæg og rundvisninger
  • Udstilling om nordisk mad- og spisekultur
  • Samtaler og dialog om mad, energi og klima i Dansk Plakatmuseum
  • Middage med historie og langbordsmiddage

Unge under 18 år har altid gratis adgang til Den Gamle By.