Kan et besøg i Den Gamle By ændre vores madvaner?
’Du bliver hvad du spiser’, siger en gammel talemåde. Men mad er meget mere, end hvad vi putter i munden. Det at dele et måltid med familie, venner og fremmede skaber trivsel og fællesskaber. Mad er noget, vi forholder os til hver eneste dag, det handler om sundhed og bæredygtighed, og vores fælles madkultur er fyldt med historier.
De historier sætter Den Gamle By fokus på med årets sommertema under overskriften ”Mad - mere end et måltid”. Temaet indeholder elementer lige fra ekspertoplæg, udstilling, langbordsmiddage og historisk madlavning, hvor gæster bogstaveligt talt kan få mad i munden og jord under neglene.
Maden kan noget helt særligt
Med Den Gamle Bys levende historiefortælling fra den førindustrielle købstad til det moderne velfærdssamfund, giver købstadsmuseet en helt særlig mulighed for at drage paralleller og se forskelle i forbrugsmønstre og livsbetingelser. Det fortæller Den Gamle Bys museumsdirektør, Thomas Bloch Ravn.
”Historien bliver vedkommende og nærværende, når den taler direkte ind i vores egen tid. Her kan maden noget helt særligt, fordi vi er livsafhængige af den, og vi har en holdning til den. Det forstærkes yderligere når man bevæger sig rundt, for fortællingen om madens kulturhistorie er lagt op af oplevelser i hele Den Gamle Bys tidsrejse”.
Han sender også en varm tak til Spar Nord Fonden, som har støttet med at få sommertemaet realiseret.
Sund fornuft og gamle dyder
Den danske madkultur udspringer af den velstand, som et højeffektivt landbrug samt billig og tilgængelig energi har været med til at skabe. Resultatet har været et støt stigende forbrug trods forskellige kriser gennem tiden. Nu står vi igen i en krisetid med høje priser på energi og fødevarer, samtidig med at klimaforandringer udfordrer madkulturen og den måde, vi producerer og forbruger fødevarer.
Det er Den Gamle Bys ambition at sætte krog i den aktuelle diskussion om bæredygtighed og sætte fokus på, hvordan vores fælles kulturhistorie kan inspirere os til at foretage relevante forandringer - og måske finde tilbage til nogle gamle dyder.
”For to hundrede år siden var det primært lokalproducerede og sæsonbestemte madvarer, der havnede på middagsbordet. Og ordet affald var ikke kendt, for alt blev brugt eller genbrugt. Et mantra på sund fornuft og gamle dyder tror jeg mange kan forholde sig til - i stedet for en løftet pegefinger”, fortæller Thomas Bloch Ravn.
Fællesnordisk vandreudstilling
Ud over en lang række aktiviteter, hvor man blandt andet kan prøve at lave sin egen høkasse til opvarmning af mad, byder sommertemaet også på en vandreudstilling, som har været på tur i både Norge og Sverige.
Udstillingen beskriver dansk og nordisk mad- og spisekultur med fokus på bæredygtig produktion og dyrkning. Samtidig undersøger den betydningen af fødevarer for både mennesker og samfund i forhold til produktion, forbrug og genbrug.
Det er Den Gamle Bys madhistoriker og museumsinspektør Christian Rasmussen, som i samarbejde med nordiske kollegaer har lavet udstillingen.
”Mad siger noget om, hvem du er, og hvor du kommer fra. Men mad er også råvarer og rester, der kan blive til tøj, brillestel og kaffekopper. Og trods forskelle mellem landene er der rigtig mange lighedspunkter, som både overrasker og skaber refleksion over egen tilværelse. Og det glæder vi os rigtig meget til at vise frem”, slutter han.
Mad – mere end et måltid, kan opleves fra lørdag 27. maj og frem til 13. oktober.
Faktaboks
Den Gamle Bys sommertema hedder Mad – mere end et måltid.
Temaet kan opleves fra lørdag 27. maj
Unge under 18 år har gratis adgang
Udvalgte aktiviteter:
Historisk madlavning og levendegørelse
Aktivitetstelt på Festpladsen
Ekspertoplæg og rundvisninger
Udstilling om nordisk mad- og spisekultur
Samtaler og dialog om mad, energi og klima på Dansk Plakatmuseum
Middage med historie og langbordsmiddage