Åbner igen 10:00
Køb billet

Hvor er billedet taget? 5.000 gamle Aarhus-billeder skal stedfæstes – og du kan hjælpe til

21.11.2024

Aarhus er fyldt med historier, som er foreviget i fotografier. Mange af dem er opbevaret i Den Gamle Bys store billedarkiv, der indeholder billeder fra Aarhus Kommune fra 1860 og frem til i dag. Nu beder Den Gamle By om hjælp til at klarlægge tid og sted for ca. 5.000 billeder.

Og der er brug for alle, der har lyst til at dele ud af deres lokalkendskab. Og som har en detektiv gemt i maven. Det fortæller Den Gamle Bys museumsinspektør Line Fogh Sørensen.

- Vi har en stor bunke af historiske billeder, som vi ikke ved nok om. Vi kender måske bygningen og årstallet, men ikke personerne eller hvor fotografen stod, da motivet blev skudt, siger hun.

Billederne er vidt forskellige lige fra demonstrationer gennem byen til besættelsestiden, men også af arbejdsliv og leg.

Line Fogh Sørensen håber, at mange engagerede aarhusianere vil give en hånd med. Man kan nemlig sidde derhjemme ved køkkenbordet, da det hele foregår online på www.hvorerdetfra.dk. Billederne skal geotagges, som det hedder i fagsprog, på et digitalt Danmarkskort.

Når alle billeder er fastlagt, bliver slutproduktet et historisk streetview. Et historisk kort, hvor man kan se, hvordan forskellige områder har set ud gennem tiden. På den måde bliver vi klogere i fællesskab og gør historiefortællingen til noget meget håndgribeligt, hvor alle kan være med.

En hurtig søgning på Facebook viser flere aarhusianske og østjyske grupper, som har stor interesse i at stedfæste lokalhistoriske billeder. Og den viden vil museumsinspektøren meget gerne bringe i spil. Også selvom man ikke er så ferm til computere.

- Lige nu planlægger vi at afholde en række tastecafeer i Den Gamle By i starten af det nye år. Så stiller vi de forskellige ressourcer til rådighed og hjælper folk i gang – alle kan være med, siger hun. 

Hun forventer, at man til næste år kan frigive endnu en portion billeder, så det samlede antal kommer op på i alt 15.000 fotografier.

Projektet bærer navnet ’Hvor er det fra – et historisk streetview over Danmark’ og er blevet til i samarbejde med Nationalmuseet og Museum Lolland Falster. Ambitionen på tværs af museerne er at få flere arkivbilleder gjort tilgængelige for både nutidige og fremtidige generationer.