Gå på opdagelse i påskens traditioner i Den Gamle By
30. marts 2022
For mange er påske lig med forårsferie. Vi skal i haven, til påskefrokost og måske ud og rejse. Men hvorfor holder vi egentlig påske? Hvorfor spiser vi så mange æg? Hvordan har vi fejret påske gennem tiden? Og hvad med gækkebrevene?
Spørgsmålene er mange, og nu kan vi få svar på mange af dem til påske i Den Gamle By.
Her kan hele familien dykke ned i maden, pynten, historierne og symbolerne og selv prøve at udleve påsketraditioner i form af påskeæg og pompon-kyllinger.
”Påsken er en vigtig del af den danske kultur, og den har mange lag. Den jødiske påske, den kristne påske og så fejringen af forårets komme. Mange af traditionerne tager afsæt i et religiøst perspektiv. Navnet kommer fra det jødiske ’pesach’, og i kristendommen er påsken den vigtigste højtid. Men forårets lys og varme er lige så vigtigt. Det er blandt andet derfor, at æggene spiller en central rolle. Overfloden af æg i påsketiden var et tydeligt tegn på, at foråret var på vej, og de mange æg betød, at tjenestefolk i 1800-tallet op til påske fik udleveret æg, som en del af deres beskedne løn”, fortæller museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.
Det er første gang, at Den Gamle By inviterer til påske i så stort et omfang, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.
”Påske i Den Gamle By er inspireret af Jul i Den Gamle By, hvor hele museet inddrages i historiefortællingen. Der er pyntet op til påske i folks hjem, i butikkerne, der er påskeaktiviteter og påskejagt for børn, påskemenukort i restauranten og ikke mindst levende historie i form af byens borgere. Men der er forskel på de to højtider, for påsken var ikke særlig tydelig i 1800-tallet. Og selv i moderne tider har man heller ikke pyntet op som til jul, hverken inde eller ude. Det er vi selvfølgelig tro mod”.
Thomas Bloch Ravn håber, at levendegørelsen og fortællingen om påskens forskellige lag, kan være med til at give en ekstra dimensionen i vores fælles historiefortælling.
”Den franske historiker Philippe Ariès har engang udtrykt det på den måde, at det er historiens – og museernes – opgave at afhøvle nutiden, så den bliver gennemsigtig. Med et fokus på påskens traditioner, vil vi gerne give de mange besøgende hygge og samvær på en måde, så de samtidig også oplever, at de får noget med hjem. En ny tanke, en forundring eller måske en viden, som man ikke havde før” slutter museumsdirektøren.
Påske i Den Gamle By kan opleves i weekenden 2.-3. april og hele påskeugen 9. til 18. april.