Dronningen åbner Museet for Dansk Bladtegning i Den Gamle By
Yoko Ono og John Lennon tegnet af Erik Werner til Berlingske Tidende 6. januar 1970. Teksten lyder: ”- Alene med stilheden og freden …”. John Lennon og Yoko Ono har proklameret deres attrå efter at søge ensomhed og fred i nordjyske plantage- og klitområder og indledte i går med et storstilet pressemøde.
Mere end 300.000 originale bladtegninger er nu flyttet fra Det Kongelige Bibliotek til Den Gamle By. Projektet har været næsten fire år undervejs og fredag 25. august åbner Museet for Dansk Bladtegning i de historiske rammer i Den Gamle By.
Overdragelsen er sket på initiativ af museets stifter, bladtegneren Claus Seidel, og han er mere end tilfreds med, at bladtegningerne nu kan opleves af Den Gamle Bys mange gæster.
”Den Gamle By er et museum i verdensklasse med en meget bred publikumsappel. Samme appel har bladtegninger, som med satire og glimt i øjet fortæller om historiske begivenheder og pejlemærker. Det får rigtig mange mennesker nu mulighed for at opdage og blive inspireret af”, siger Claus Seidel.
Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn siger: ”Det glæder mig, at direktøren for Det Kongelige Bibliotek Svend Larsen hele vejen igennem har bakket op om flytningen af Bladtegningsmuseet til Den Gamle By, hvor samlingen passer så fint sammen med Dansk Plakatmuseum, der jo også har til huse her”.
”Selvom verden i dag er mere digital end nogensinde før, så er bladtegninger stadig et vigtigt medie i nyhedsformidling og politisk debat. Det samme er plakater, som også er at finde på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By. De to medier sammen skaber en parallel samling, der med letforståelig dagligkunst - på papir vel at mærke - sender budskaber og fortællinger ud om vores fælles historie”.
Åbningen forestås af Dronning Margrethe, som siden 2002 har været protektor for Den Gamle By.
98 udvalgte bladtegninger
Det nye museum åbner 25. august om eftermiddagen. Her bliver man dog ikke mødt af alle 300.000 tegninger, men derimod 98 særligt udvalgte, der fortæller 175 års bladtegnerhistorie. Den ældste fra 1846, den yngste fra 2023. Det fortæller museumsinspektør og nyslået leder af Museet for Dansk Bladtegning, Elsebeth Aasted Schanz.
”Det sværeste ved at lave udstillingen har været at vælge mellem de mange skønne tegninger. Men vi har valgt at sætte fokus på den gode fortælling og på at vise samlingens forskellige genrer. Vi håber at tegningerne både vil vække eftertanke hos publikum og fremkalde latter for der er en bred vifte af sjove, satiriske og smukke tegninger at gå på opdagelse i”, siger hun og løfter sløret for, at der løbende vil komme mindre specialudstillinger med et konkret tema.
Da samlingen er så omfattende som tilfælde er, arbejder Den Gamle By også på tanken om, at andre museer og biblioteker får mulighed for at kunne udstille nogle af tegningerne i egne udstillinger.
Museet for Dansk Bladtegning får i Den Gamle By til huse i den fine, cirkulære pavillon, som arkitekt Anton Rosen tegnede til dagbladet Politiken i forbindelse med Landsudstillingen i Aarhus 1909, og som blev genopført i Den Gamle By i 2009.
Fakta om Museet for Dansk Bladtegning
- Åbner i Den Gamle By 25. august i Politikens pavillon, lige ved hovedindgangen.
- Består af 300.000 originale tegninger, hvoraf 98 af dem kan opleves i den første udstilling.
- A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 1.9 millioner kroner til museet.
- Driften af museet finansieres af en bevilling på Finansloven på 600.000 kroner årligt.
Meld ankomst til åbningen
Journalister og fotografer bedes melde deres ankomst til åbningen senest 23. august til Den Gamle Bys kommunikationschef Lars Vesterlykkegaard på lve@dengamleby.dk eller 41 85 08 08
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til: Museumsinspektør i Den Gamle By og leder af Bladtegnermuseet, Elsebeth Aasted Schanz telefon 41 85 07 83 Bladtegner Claus Seidel, telefon 20 20 91 86