Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

Direktøren for Danmarks mest besøgte kulturmuseum fylder 70 og skifter over til at være seniorforsker


Thomas Bloch Ravn

Søndag 31. marts fylder Thomas Bloch Ravn 70 år. Dagen er samtidig et farvel til den direktørpost, han har bestredet i præcis 28 år og tre måneder. Pr 1. april tiltræder han som seniorforsker i Den Gamle By på halv tid. Her skal han i en periode være til rådighed for sin afløser, Julie Rokkjær Birch, og derudover gennemføre et forskningsprojekt om museernes rolle i fremtiden.

I Thomas Bloch Ravns tid er Den Gamle By blevet videreudviklet, så museet i dag fremtræder som en ny og opdateret 'gamle by' med bygninger, boliger og butikker, som de fleste nulevende kan nikke genkendende til. Godt en halv milliard kroner, hovedsagelig fra velgørende fonde, er i Thomas Bloch Ravns tid blevet investeret i Den Gamle By: Genopførelse af Møntmestergården fra København, etableringen af et kvarter, der viser et snapshot af Danmark i 1927, en hel bydel med fokus på 1974 og senest en 2014-gade. Dertil den underjordiske oplevelsesudstilling Aarhus Fortæller, Plakatmuseet, Kunstkammeret, Smykkeskrinet, Museet for Dansk Bladttegning, en ny hovedindgang og tidssvarende restaurantfaciliteter med alt fra Gæstgivergård og Konditori til Pølsevogn og Pizzaria.

Det er også i Thomas Bloch Ravn tid, at Den Gamle By er blevet gjort levende. ”Både kolleger og kulturkleresi betragtede det som tivolisering, men jeg så det som en måde at gøre Den Gamle By tilgængelig, så den nu også er attraktiv for folk, der normalt ikke gider at gå på museum”, siger den afgående museumsdirektør.

I Thomas Bloch Ravns tid er Den Gamle Bys besøgstal steget fra de 250-300.000, det lå på først i 1990’erne, til over en halv million gæster årligt. I 2023 indløste i alt 550.888 gæster billet til museet, hvilket endnu engang placerede Den Gamle By som det bedst besøgte kulturhistoriske museum i Danmark.

”Det er ikke let at forlade sit livsværk”, fortæller Thomas Bloch Ravn, ”og engang imellem giver det da også et stik i hjertet”. ”Men på den anden side er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at det er det helt rigtige tidspunkt at stoppe.  Den Gamle By er i god gænge og har det måske stærkeste set-up nogensinde, så med det, som udenlandske kolleger kalder mit ’dream team’, og Julie ved roret er jeg sikker på, at Den Gamle By har en stor fremtid for sig”.

Selv ser han frem til at få mere tid til familien, som foruden hustruen Lisbeth Kallesen, består af to voksne døtre, to svigersønner og fire børnebørn. ”Jeg ser også frem til at plukke flere østers, samle svampe og dyrke min egen spinat. Og så har jeg sat mig for at læse Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Guardian og måske også El Pais. Jeg er nemlig lidt træt af mange danske avisers evindelige fokus på sportsbralder og politisk smålir – og så træner jeg samtidig lidt fremmedsprog. Jeg kommer i øvrigt nok ikke uden om, at der også skal være mere tid til motion og styrketræning – det er tiltrængt, siger min kone”.

Gennem årene har Thomas Bloch Ravn haft sæde i mange bestyrelser og advisory boards. I årene 2007-11 var han international præsident for Association of European Open Air Museums, ligesom han i Danmark har været formand for Foreningen af Specialmuseer i Danmark (2001-06 og igen 2011-15) samt formand for bestyrelsen for Dansk Center for Byhistorie fra stiftelsen i 2001 til i dag. Han er desuden udnævnt til ridder af Dannebrog i 2000 og i 2015 til ridder af Dannebrog af 1. grad.

Thomas Bloch Ravn er en flittig debattør om kulturelle emner, og han har skrevet flere bøger om byhistorie, museer og Den Gamle By. Seneste større udgivelse er fra februar i år, hvor Den Gamle By udgav Thomas Bloch Ravns murstensværk ’Drømmen om Den Gamle By’, hvori han beretter om sine år i spidsen for museet. At 28 år er lang tid, illustreres her ved, at der i den periode har været fem århusborgmestre, 13 kulturministre og fem statsministre.

Peter Kjær, formand for Den Gamle Bys bestyrelse siden 2013
”Thomas Bloch Ravn har realiseret den umulige vision med at bringe Den Gamle By 100 år frem i tid. Det er sket gennem det mangeårige udviklingsprojekt, som netop er blevet afsluttet med opførelsen af den formidable nye hovedindgang, der står som et vidnesbyrd om et ubetinget succesfuldt livsværk.

Det er en dedikeret og ihærdig indsats gennem et langt arbejdsliv, der naturligt aftvinger stor anerkendelse og respekt – og placerer Thomas Bloch Ravn som den direktør, der uden tvivl har betydet mest for Den Gamle By siden grundlæggeren Peter Holm.

Det er dog ikke kun en fysisk udbygning, der overleveres – det er også et museum i virkelig god form. Med en stærk organisation og en varm publikumsopbakning er Den Gamle By klar til at fortsætte den spændende rejse med udvikling af seriøs formidling og gode oplevelser.”

Hilde Schoefs, president of Association European Open Air Museums, head of Open Air Museum Bokrijk (Belgium)
”The importance of Thomas Bloch Ravn in the international (open air) museum scene can hardly be overestimated.

Thanks to his vision, academic approach and ‘can do’-mentality he not only pivoted his beloved Den Gamle By into the 21st century, he also contributed massively to the development of and relations between the open-air museums in Europe and beyond. First as a fellow and later as respectively vice-president, president and honorary fellow of the Association of European Open Air Museums (AEOM).

Thomas Bloch Ravn invested in fostering the already existing network of colleagues and friends dedicated to the mutual advancement of this special type of museums. The network that started in 1966 in Bokrijk (Belgium) counts today more than 60 member museums from A(ustria) to U(K).

Parallel to Thomas’ international legacy it is his unwavering belief in the extraordinary opportunities of open-air museums to contribute to society that stands out. These past years he has been increasingly using his voice to contribute passionately to the public debate on the role of museums today, hence once again affirming this specific museum concept as a professional museological arena in its own right”. 


Henrik Tvarnø, tidligere direktør for A.P. Møller Fonden, nuværende bestyrelsesformand for bl.a. Designmuseum Danmark

”Thomas Bloch Ravn er et bevis på, at vedholdenhed er en vigtig egenskab, som ofte negligeres i vor moderne verden, hvor mange af os skifter job med ujævne mellemrum. Netop fordi Thomas har haft modet til at blive i Den Gamle By, har det været muligt for ham her at orkestrere den helt store museale metamorfose, som sætter nye standarder for kulturhistoriske museer i og uden for Danmark.

Men naturligvis er den egenskab ikke i sig selv tilstrækkelig. Det ville unægteligt være for nemt.

Thomas Bloch Ravns betydelige faglige ballast og vilje til at bryde nye veje i faget og fokusere på stærk formidling af relevante budskaber er drivkraften i hans indsats. Thomas har evnet at se skjulte eller slet ikke eksisterende potentialer og han har insisteret på hele tiden at udvikle faget, museet og sig selv. Så Den Gamle By i dag unægteligt er noget andet og mere, end da han trådte til.

Dertil kommer, at han haft en overraskende evne (nogen ville sige belønnet frækhed) til at overtale interessenter fra politisk, pekuniær og publicistisk kant til ikke bare at udvise høflig interesse, men at gå med hele vejen og bane vej for hans idérigdom.

Men ikke mindst har Thomas haft evne og held til at samle en række dygtige folk om sig, og sammen med dem skabt et enestående arbejdsfællesskab, der både fungerer fagligt, socialt og publikumsorienteret. Og som også består af personer, der bliver på stedet i mange år. Ikke en dårlig ting for en leder.

Thomas Bloch Ravns personlige dybe glæde ved historiefaget er tydelig. Insisterende på den gode måde og derfor smittende".


Andrew Lovett, chair of Association of Independent Museums, OBE, CEO Black Country Living Museum (England)

”I first joined the idiosyncratic world of open-air museums in 2009, and the name Thomas Bloch Ravn rapidly came to my attention as an original thinker, someone with bold vision and above all, a thoughtful leader. And absolutely someone I should meet and get to know. 

I had my chance to do just that when I attended my first conference of the Association of European Open-Air Museums in Bavaria in south-east Germany in 2013. I remember Thomas being generous with his time, warm with his conversation and insightful with his observations.I felt thoroughly embraced, and if I had any doubts about the legitimacy of open-air museums, they evaporated in the company of Thomas. So much so, he persuaded me – with his faultless charm and urbane confidence-building manner - to make a pitch to host the conference in the UK in 2017. And thanks to Thomas’s encouragement, the assembled delegates supported my proposal. 

We lose something very special when Thomas retires, but we are all stronger and more confident to achieve great things for our visitors. Thank you, Thomas".