Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

Den Gamle By og Aarhus Universitet i ny rapport: Østjyderne er vilde med at gå på museum

01.08.2024

Gæster snakker med en aktør i Den Gamle By.

De østjyske museers besøgstal er atter stigende efter nogle hårde år under coronaen. Nu viser en ny undersøgelse, at populariteten ikke kun skyldes de mange turister, men i lige så høj grad østjydernes egen brug af museerne. 

Det er ét af budskaberne i en ny rapport, som Den Gamle By og Aarhus Universitet netop har offentliggjort i samarbejde med de fem østjyske museer Den Gamle By, ARoS, Moesgaard, KØN, Naturhistorisk Museum samt Copenhagen Business School.

Hele 70% af østjyderne har nemlig besøgt et museum inden for det seneste år, hvoraf langt størstedelen har besøgt et østjysk museum. Under 1% har aldrig besøgt et museum. 

Rapporten undersøger hvem der går på museum, hvorfor de går på museum samt hvilke forskelle der er på gæsterne. Det fortæller medforfatter, lektor Louise Ejgod Hansen, Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet.

- Tallene viser, at det ikke længere giver mening at bruge termen ikke-brugere, og at påstå at museerne har mange ikke-brugere. I stedet kan der tales om, at der er hyppige, mindre hyppige og sjældne museumsbrugere, og så fokusere på forskelle og ligheder mellem de forskellige grupper, siger hun og opfordrer til, at museerne i højere grad henvender sig til de mindre hyppige brugere. Denne gruppe finder generelt museer relevante og synes som de øvrige grupper godt om deres seneste museumsbesøg.

Samværet er afgørende
Langt de fleste gæster føler sig velkomne på museerne uagtet om de har været der før eller ej. Og så kommer man ofte sammen med en eller flere. Det fortæller medforfatter Martin Brandt Djupdræt, museumsinspektør i Den Gamle By.

- Uafhængigt af, hvornår sidste museumsbesøg var, så er det at være sammen med andre en stor motivationsfaktor for at besøge museer, og det sociale er i høj grad også noget, som huskes og deles bagefter. De besøgende vil også gerne underholdes, men det vigtigste er, at det sker sammen med andre, siger han. Undersøgelsen går også et spadestik dybere og ser nærmere på, hvem man deler sine oplevelser med.

- Og de svar vi fik var, at oplevelserne i mindre grad bliver delt på sociale medier. Det er i stedet noget man snakker om, når man mødes med andre eller når man bagefter snakker sammen med dem, man besøger museet med, slutter han.

Rapporten ’Hvem er museumsbrugerne? Og hvilke forskelle er der på hyppige, mindre hyppige og sjældne museumsbrugeres brug og holdning til museer?’ kan læses i sin fulde længde her.

12. september kl. 13 afholder Den Gamle By ligeledes et seminar, hvor undersøgelsen vil blive præsenteret.

Rapporten bygger på spørgeskemabesvarelser fra mere end 1000 repræsentativt udvalgte borgere fra Aarhus, Odder, Samsø, Skanderborg, Favrskov og Syddjurs kommune og på mere end 30 interviews med personer som enten for kort eller lang tid siden har besøgt et museum.