'Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv'
10. januar 2022
’Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv’ er titlen på Den Gamle Bys udendørs udstilling, som kan ses fra 14. januar i anledning af Hendes Majestæts Dronning Margrethe IIs 50-års jubilæum som regent og dronning af Danmark.
’Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv’ er titlen på Den Gamle Bys udendørs udstilling, som kan ses fra 14. januar i anledning af Hendes Majestæts Dronning Margrethe IIs 50-års jubilæum som regent og dronning af Danmark.
Titlen citerer en udtalelse fra Dronning Margrethe, som blev bragt i et interview med dronningen i en bog om Den Gamle By, der udkom i 2002.
Hvornår den lille prinsesse første gang besøgte Den Gamle By, vides ikke, men i 1948 finder man i Den Gamle Bys gæstebog første gang signaturen ’Margrethe’ skrevet med nydelig skolepigeskrift. Dronning Margrethe har været protektor for Den Gamle By siden 1987.
Dronning Margrethe fortæller i et interview:
”Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv. Og jeg husker tydeligt, når jeg har været på besøg sammen med min mor, både når vi har besøgt min farmor på Marselisborg og når vi har ligget med Dannebrog i Aarhus havn”.
”Fra mit første besøg husker jeg især tre ting: Borgmestergården, apoteket og så det, at museet rummer huse fra 1500tallet – det var jeg meget imponeret over”.
”Jeg kan ikke påstå, jeg har været der hvert eneste år, men jeg har været der meget, og jeg sætter stor pris på museet. Den Gamle By har en ganske særlig charme og er fantastisk dygtigt lavet. Det er ligesom om byen omslutter én fuldstændigt. Og så ved man jo, at der er en stor museal og forskningsmæssig dybde neden under den betagende overflade”.
25 billeder af regenten
Udstillingen viser 25 billeder af dronningen på besøg i Den Gamle By. Det ældste billede viser Dronning Margrethe på besøg i Den Gamle Bys Helsingør Theater i 1972. Og så er der officielle besøg med både Finlands præsident og Englands dronning. Der er åbninger af Møntmestergården og Aarhus Fortæller. Der er besøg til Jul i Den Gamle By med private venner og faglige besøg med fokus på det levende museum, genopførelsen af Møntmestergården og arbejdet med at genskabe det kvarter, der viser 1960’ernes og 70’ernes historie.
Billederne kan ses på de steder, hvor de i sin tid er taget.
Udstillingen kan ses fra 14. januar, hvor det er 50 år siden, at kong Frederik IX døde, og tronfølgeren prinsesse Margrethe tog over som regent og dronning. Den kan ses frem til og med Dronning Margrethes fødselsdag 16. april.
Når Den Gamle By er lukket, er det stadig muligt at gå en tur i de historiske gader og billederne kan derfor ses trods den nuværende corona-nedlukning.
”Med udstillingen ønsker Den Gamle By Dronning Margrethe et varmt tillykke med 50-års jubilæet som dronning af Danmark”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Samtidig er udstillingen en dybtfølt tak for det engagement og den interesse for museet, som dronningen gennem årene har udvist som Den Gamle Bys protektor”.