Den Gamle By får millionstøtte til at fremtidssikre det gode håndværk
17. januar 2022
I løbet af sommeren sætter Den Gamle By fokus på det gode håndværk, hvor gæsterne selv får mulighed for at prøve kræfter med de mange håndværksfag, der nu og i fremtiden er en afgørende faktor for fremdrift i samfundet. Samtidig afprøver Den Gamle By andre formidlingsformer, som hver især skal give et dybere og mere positivt indtryk af håndværk i nutiden. Projektet sker med støtte fra Tietgenfonden på 2,5 mio. kr.
Foruden livedemonstrationer af håndværk, rollemodelarrangementer og inddragende publikumsaktiviteter, bliver rundvisninger også en del af de mange aktiviteter. Og hér får gæsterne en nøglerolle.
Tietgenfondens støtte går nemlig til at undersøge, hvilke formidlingsformer, der bedst sikrer, at publikum oplever og forstår glæden ved godt håndværk.
Håndværket ligger i hånden
”Det gode håndværk har enorm betydning for os alle i hverdagen, og en stor del af æren for meget af det, som Danmark er berømt for på verdensplan. Håndværket ligger i hånden og det er her, det hele starter. Skal man blive fascineret af det, skal man selv se det og endnu bedre selv prøve det, og det bliver nu i højere grad muligt i Den Gamle By takket være Tietgenfondens opbakning,” siger Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør i Den Gamle By.
Gennem undersøgelser af gæsternes museumsoplevelse med aktiviteterne forventer museet at blive endnu bedre til at skabe vedkommende formidling af håndværk og fagstolthed. Tietgenfonden støtter initiativer, der fremmer virkelyst og vækst.
”Vi vil gerne være med til at styrke den faglige stolthed og genskabe respekten for det gode håndværk i den brede befolkning. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man bedst gør det. Vi er overbeviste om, at Den Gamle By vil høste formidlingserfaringer, som også andre museer og oplevelsescentre vil få gavn af,” siger Tietgenfondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
Mangel på faglærte
Den Gamle Bys fokus på det gode håndværk taler ind i en større samfundsudfordring med for få faglærte og vigende søgning til erhvervsuddannelserne. Prognoser spår, at der i 2030 vil mangle op mod 100.000 faglærte. Samtidig viser flere undersøgelser, at både fordomme, manglende prestige og forældet viden afholder mange unge mennesker fra at vælge en håndværkeruddannelse.
Håndværksaktiviteterne er en del af større satsning med navnet ”Godt håndværk – også i fremtiden”, hvor Den Gamle By samtidig inviterer landets øvrige museer og oplevelsescentre til et styrket samarbejde om erfaringsudveksling og gensidig inspiration til udvikling af håndværksformidling til et bredt publikum.
De mange håndværksaktiviteter kan opleves i Den Gamle By fra maj og frem til efteråret.