Den Gamle By er klar med ny strategi
Pressemeddelelse 31. marts 2025
Den folkekære museumsattraktion vil udvide sendefladen og være et internationalt førende oplevelsesunivers, der gør verden, nationen og byen bedre.
Rollespil, overnatning, forskning, samarbejder, mere samfundsansvar og public service i mediebilledet. Det er nogle af de konkrete indsatser, man kan finde i Den Gamle Bys strategi for de kommende fem år, som skal manifestere museets enorme spændvidde og internationale appel.
Et fælles hjem til tiden
’Et fælles hjem til tiden’ lyder titlen på den nye strategi, som markerer slutningen på årtiers nybyggeri med bykvarterer frem til 2014 med hjem og butikker, faste udstillinger med smykker, plakater og bladtegninger, det store underjordiske museum om Aarhus samt en ny hovedindgang.
Opgaven er nu, ifølge museumsdirektør Julie Rokkjær Birch, en anden:
– Tiden er inde til at give plads til nye perspektiver, målgrupper og samarbejder. Nu handler det om at puste endnu mere liv i rammerne – hele året rundt. Med strategien skitserer vi et modigt, inkluderende og økonomisk bevidst Den Gamle By. Ambitionen er at sætte en større samfundsmæssig dagsorden, skabe nyt indhold og være bæredygtig i mere end én forstand.
Potentialer såvel som udfordringer
Selvom Den Gamle By står stærkt og med masser af potentialer, er der også udfordringer. Museet har et betydeligt efterslæb på vedligehold og samlingsvaretagelse og skal omstille sig fra en driftsøkonomi og en organisation, der har været tilpasset de senere års store byggeprojekter.
Museumsreformen (som trådte i kraft fra nytår 2025) og dens indplacering af Den Gamle By i tilskudsmodellens kategori 4 har desuden givet anledning til stor undren hos museumsdirektør Julie Rokkjær Birch, som vil øge bevidstheden om museets virke og internationale status.
Den Gamle By som et mediehus
Et centralt element i strategien bliver at skabe og udkomme med nyt indhold til endnu flere. Julie Rokkjær Birch ser et behov for større historiebevidsthed og for at koble nutidens store spørgsmål med historiens svar. Hun forklarer, at Den Gamle Bys unikke tidsrejse gennem danmarkshistorien bygger på stor viden, kvalitet og troværdighed. Det forpligter, mener hun.
– Vi står i en kompleks, digital og polariseret virkelighed, hvor der mere end nogensinde er brug for et fælles hjem som Den Gamle By. Teknologiske nybrud som AI, et fragmenteret mediebillede og geopolitisk uro får os til at søge efter mening, forståelse og fundament. Derfor vil vi i Den Gamle By se os selv som public service – som et mediehus – og udkomme med indhold, som kan bidrage til at kvalificere den offentlige debat og modvirke misinformation, overfladiskhed og ensomhed.
Lokalt mødested, nationalt museum og internationalt fyrtårn
Den Gamle By har givet sig selv fem år til at komme i mål med strategien, hvor et af succeskriterierne er, at de kommende års udvikling skal give Den Gamle By yderligere 100.000 gæster i 2030.
– Selvom Den Gamle By er ét af landets mest besøgte museer, så er der stadig et uforløst potentiale. For historien er kompleks og i evig bevægelse. Derfor vil vi påtage os opgaven med at samle en dynamisk fortælling om Danmark med vores forskellighed som det helt centrale. At være et fælles hjem til tiden er også at være nationalmuseum for fælles identitet. Vi udvider sendefladen og vil styrke museet som både det lokale mødested, nationale museum og det internationale fyrtårn, vi er, slutter Julie Rokkjær Birch.
Om Den Gamle By
- 568.275 gæster lagde vejen forbi i 2024, hvilket gør det til landets mest besøgte kulturhistoriske museum
- Uddanner egne håndværkere og er et fast mødested for mere end 330 frivillige
- Udbyder særlige tilbud til demente og kurser for sosu’er samt forløb for børn med autisme, ADHD og OCD
- Tildelt de maksimale 3 stjerner i Michelins rejseguide
Se hele strategien her: Strategi og vision