Den Gamle By dækker op og inviterer til Kaffetid
24. juni 2021
Filterkaffe, stempelkaffe, kapselkaffe og pulverkaffe. Kaffe er for mange af os blevet en vigtig del af hverdagen, og hvor kaffetid tidligere var underforstået kl. 15, er kaffetid i dag nærmere døgnet rundt. Set i det lange historiske perspektiv, er kaffen i midlertidigt et ret nyt fænomen, som indeholder mange overraskelser og nuancer. Derfor inviterer Den Gamle By på Kaffetid i et stort anlagt kaffetema hele sommeren.
Kaffe som en totaloplevelse Kaffetid er baseret på et omfattende og flerårigt forskningsarbejde i den danske kaffehistorie, som er tilvejebragt og udgivet i bogform af seniorforsker Annette Hoff i samarbejde med Den Gamle By. Det bliver derfor også meget mere end blot en traditionel særudstilling ifølge museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Overalt i Den Gamle By vil man kunne fornemme, dufte, smage og høre om kaffetid. Det bliver et ekstra fortællelag, som vi kender det fra Jul i Den Gamle By”.
At hele museet inddrages i temaet, gør oplevelsen levende og vedkommende på flere niveauer uddyber museumsdirektøren. ”Gæsterne vil opleve Kaffetid som en naturlig del af den historiske tidsrejse, når man bevæger sig gennem gaderne og ind og ud af husene. Der er dækket op til kaffe i forskellige hjem, så historien og nuancerne bliver levendegjort, der arrangeres kafferundvisninger- foredrag og smagsprøver og så har vi blandt andet også rekonstrueret varmestuens kaffevogn fra starten af 1900-tallet, som stod på havnen i Aarhus.”
Sidstnævnt havde til formål at få byens havnearbejdere til at drikke mindre øl og brændevin til fordel for kaffe.
20 millioner liter kaffe Hvor underligt det end lyder, så har danskerne kun haft mulighed for at nyde den sorte drik i cirka 350 år ud af de 15.000 år, der har boet mennesker på disse kanter. Altså knap 2,5 procent af historien. Den første omtale af kaffe i Danmark skete i 1665, hvor et pund kaffe kostede det samme som en hest. Det tal skal sammenlignes med i dag, hvor danskerne årligt smider 20 millioner liter kaffe i afløbet.
Og selvom vi også drikker masser af vand, mælk, te, øl og vin, så skiller kaffen sig ud. Den er både til hverdag og fest, og kaffens betydning som sammenbinder i familien og arbejdsfællesskaber kan vanskeligt overvurderes.
”Historien om kaffe og hvordan vi har drukket kaffe, åbner for nye sider af vores fælles historie, som vi tror mange vil finde særledes interessant og lidt af en øjenåbner. Det er kaffetid på ny i Den Gamle By”, slutter Thomas Bloch Ravn.
Kaffetid starter 26. juni og løber frem til efteråret.