Skrevet af Astrid Steffensen, gartner i Den Gamle By
Godt to år er gået siden det seneste indlæg her på bloggen, der blev lagt op blot fire dage før Statsministerens første pressemøde om Coronavirus. To år skulle der gå, før vi igen kunne fejre påske i Den Gamle By og få lejlighed til at pynte op til højtiden anno 1927 hos det unge par i Havbogade og hos Frk. Wahlstrøm.
Forlægget for påskedekorationerne er, som nævnt i forrige blogindlæg, håndbogen Dekoration og Binderi fra 1924. Bogen var en af de allerførste bøger om blomsterdekoration og -binderi på dansk og henvendte sig til både faglærte gartnere, blomsterbindere i byernes specialforretninger og amatører: …mange Husmødre, som selv plejer at foretage Udsmykningen af deres Hjem, vil kunne hente mangt et godt Raad og Vink ved Studiet af de Anvisninger, som Bogens erfarne Forfattere giver.
Her knap 100 år efter udgivelsen er der stadig mange gode råd at hente i bogen. Særligt hvis man er interesseret i et miljøvenligt og bæredygtigt alternativ til den blomsterskum (Oasis), der har været brugt i størstedelen af alt binderi siden 1960’erne. Blomsterskum er lavet af plastik, det afgiver store mængder mikroplast og er beregnet til engangsbrug, så vi bør finde komposterbare og genanvendelige alternativer.
- Blomsterne stikkes i gennemvædet mos og hønsenet
- Til slut skjuler skjuler blomsterne materialerne nede i kurven
I Dekoration og Binderi anbefales det at anbringe blomsterne i vådt mos eller sand. Er beholderen ikke vandtæt, må den fores, så den kan holde på både jord og vand. I dag kombineres skårne blomster sjældent med planter med rod, men den mulighed har man, hvis man anvender mos eller sand. I museets rekonstruktioner har jeg anvendt hønsenet, som jeg har krammet i facon om nogle gode håndfulde mos, vi har haft liggende siden jul. Tazetter og lathyrus er snitblomster, mens adiantum er placeret i dekorationen med en lille rodklump. Til slut fyldes der efter med vand.
- Påskekurven i stuen i Havbogade
- Påske-jardinièren på Frk. Wahlstrøms kaffebord
I disse dage kan dekorationerne ses i to af Den Gamle Bys 1927-interiører. I Havbogade fylder duften af tazetter og lathyrus stuerne, mens de røde tulipaner strækker hals hos modisten.
God påske!