Duftgeranier stammer fra Sydafrika
Oprindelig kommer alle vildarter af pelargonier fra Sydafrika, og i løbet af 1700-tallet blev de indført til Europa.
Geranier er en gammelkendt fællesbetegnelse for en gruppe småblomstrende pelargoniearter med krydret duft i bladene. De har alle rod i slægten Pelargonium, som er ud af Storkenæb-familien Geraniaceae. Det latinske navn Pelargos betyder stork, og hentyder til den storkelignende forlængelse af frugten.
En duft af rose, citron, balsam, æble . . .
Duftgeranier var og er dejlige, taknemmelige stueplanter, der udover at være frodige, grønne planter, også dufter godt. De forskellige dufte kan være rose, citron, pebermynte, balsam, muskat, æble m.m..
Bladene varierer i form fra runde, takkede eller dybt fligede, næsten bregnelignende. Bladfarven kan også variere fra mørkegrøn, lysegrøn til blågrøn. Nogle blade har hvide, gule eller rødbrune tegninger.
Selvom blomsterne er små og uanseelige er de smukke, og giver planten en fin lethed. De kan dyrkes både som stueplante og udplantet i haven om sommeren, hvor de kan blive meget store.
Stiklinger fra Dronning Ingrids have på Gråsten Slot
Den Gamle By har en ret stor samling af geranier, heraf er der 10, som stammer fra Gråsten Slot Sønderjylland.
Dronning Ingrid, som var en stor blomsterelsker, havde foran Prinsessehuset anlagt 10 kvadratiske bede med 10 forskellige geranier, som hun havde skaffet hjem fra England og Sverige.
Den Gamle By har været så heldig at få planter fra denne samling, og de udstilles hver sommer i Paradedrivhuset fra Bernstorff Slot.
Duftgeranier var et must i oldemors beklumrede stuer
I 1800-tallet var duftgeranier særlig velsete netop på grund af duften. Dengang var stueluften ofte ret beklumret, og det var så som så med tøjvask og den personlige hygiejne. Derfor var det praktisk med sådan en duftplante, som man kunne gå hen og ryste lidt, hvis man ventede fint besøg, f.eks. af præsten.
En af de mest velkendte af geranierne, nemlig Rosengeranien (Pelargonium graveolens), blev derfor også kaldt Præsten-kommer-plante. Men den er nok mest kendt som Ørepineplanten.
Et effektivt husråd mod ørepine
Rosengeranien er i Danmark den mest kendte af duftgeranierne, som også kaldes duftpelargonier. Hvis man ikke tilhører den unge generation er Rosengeranien bedst kendt under navnet Ørepineplante.
Foruden at være blevet brugt som luftrenser er planten også blevet anvendt medicinsk som et effektivt middel mod ørepine. Ældre mennesker fortæller, hvordan deres mor tog et blad, rullede det sammen til en kugle og puttede det i det ømme øre, hvor det som regel fik smerten til at forsvinde.
Planten har desuden været anvendt til at lægge mellem linned på samme måde som lavendel.
Men, som man siger, kært barn har mange navne, her er et par stykker: fisfordriver, parfumetræ, tisurt, vejrskidurt, bondegeneral, vintergeranie.
En af geranierne skiller sig ud
Noget af det karakteristiske ved geranierne er de små blomster i afdæmpede farver, men der er en der skiller sig ud både i farve og størrelse.
‘Clorinda’ er en meget kraftigvoksende geranie, og kan blive op til 1 m høj. Denne sort har store iøjnefaldende pink-rosa blomster, og de mørkegrønne, lappede blade dufter krydret af eucalyptus eller ceder alt efter hvilken næse man spørger.
Plantesalget i drivhuset er startet
Fra maj til midt i september er der plantesalg af “Oldemors potteplanter” og krydderurter alle ugens dage fra kl.12-16, og i skolernes sommerferie fra kl.12-18.