Historien om Købmænd
Købmandsgården var i 1864 stadig grundenheden i byens handel. Købmanden købte varer, som bønderne havde til overs og solgte dem videre til Norge, England, Hamborg eller København. Omvendt købte han fremmede varer og solgte videre til byens borgere og oplandets bønder. Disken og bagvæggens reol rummer skuffer til mel, krydderier, kaffe, te og lignende varer, der blev vejet af til kunden. Købmanden solgte vin og spirituosa, spegesild fra tønder og ris og gryn. Derudover solgte og udlejede han porcelæns- og fajancespisestel samt glas.
Bønderstuen
I bønderstuen ved siden af butikken kunne bønderne få varmen, en bid brød og en dram. Stuen fungerede som venteværelse for de mange, der skulle tale med købmanden om handel eller pengerådgivning.
Købmandens kontor
Her arbejdede købmanden med bogføring, pengeudlån og kontrakter. Provinsens store købmænd drev en alsidig virksomhed. De var anpartshavere i skibe, der bragte kolonialvarer som sukker, te og krydderivarer til Danmark. Samtidig drev de grovvareforretninger med opkøb og videresalg af bøndernes korn.